Store Stina – fortellingen om verldens lengste samejenta

Catarina Christina Larsdotter (1819-1855) fra Brännäs-odden utenfor Malå turnerte over hele Europa under artistnavnet «Långa Lappflickan» og tjente nok penger for å frelse hele sin familie.

I første halvdelen av 2016, ønsker vi på Åarjelhsaemien Teatere, å sette opp en enkel forteller-forestilling  med arbeidsnavnet ”Långa Lappflickan” etter forfatter Åke Lundgrens bok  med samme navn.

www.akelundgren.no

Boken handler om en skogssamisk samejente fra Malå som ble forevist på markeder ute i 1800-tallets Europa. Det var den innledende rasebiologiens tid å det fantes et nyvåket interesse for det abnorme og eksotiske. Catarina Christina Larsdotter (1819-1855) fra Brännäs-odden utenfor Malå, oppfylte begge disse kriteriene. Hun var både eksotisk og abnorm, siden hun hadde en forstyrrelse på hypofysen som gjorde at hun led avgigantism– hun vokste hele livet og oppmålte en lengde på 2.18 m når hun gikk ur tiden. Selv etter sin død, fikk hun både publikums og vitenskapens oppmerksomhet, når kroppen, som var gravlagd på Lycksele kirkegård, blev kjøpt, gravd opp og pakket in for transport til Vitenskapsmuséet i Stockholm.

Rasbiologisk tematikk

I dag, når det rasbiologiske spøkelset atter en gang går gjennom Europa, ønsker vi å rette fokus på den nordiske historien, der lemninger etter samiske forfedrer, fortsatt låses inn i kjellere og arkiver på muséer i sentralorter. Vi tenker at den oppvoksende generasjon kan trenge å høre historien om et unikt kvinnemenneske som levde et sårt og uvanlig liv, i en dunkel fortid, når samer blev forevist som dyr, ute i Europa.  Forhåpentligvis kan fortellingen skape nødvendige spørsmål kring alles vår samtid.

Forteller-teater for unge og gamle

Forestillingen skal skje under enkle forhold, med en skuespiller og en musiker på scenen. På så måte ønsker vi å ta i bruk den gamle fortellertradisjonens helt unike evne til å trigge publikums fantasi og innlevelsesformue. Målgruppen er ungdom og voksne, fra ungdomsskole og opp i pensjonsalder. Kanskje kan vi vekke gamle minner om hvordan det var. Kanskje kan vi skape nye minner, ny kunnskap om våres egen historie.

2017-04-06T08:45:37+00:00 onsdag 20. januar 2016|